Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Ha újonc még a hajózásban, jól teszi, ha kisebb utazások során szerez tapasztalatot, amíg bele nem tanul a dolgokba. Íme 15 gyakran felmerülő kérdés és a hozzájuk tartozó válaszok. Tegye élvezetesebbé és biztonságosabbá vízi élményét, váljon profi hajóssá.

Létezik hajók esetében is kötelező és casco biztosítás?

Igen. A vízijármű-casco biztosítás alapján megtérülnek a vízi járművében keletkezett károk, a felelősségbiztosítás alapján pedig mindazon károk, amelyeket a vízi jármű üzemeltetése során szerzett. A biztosítás a téli tárolás idejére és a szállítás időtartamára is kiterjed. Nemcsak a vízi járműre, hanem annak tartozékaira, beépített berendezési és felszerelési tárgyaira is vonatkozik a biztosítási védelem.

Milyen ruházat viselése ajánlott hajón, hajózáskor?

Nem feltétlenül kell külön hajós öltözéket, cipőt tartania hajóján, de mindig válassza meg időjárástól függően ruházatát. Mindig készüljön a váratlan időjárási helyzetekre meleg és esőálló ruhával, legyen Önnél sapka, esőkabát. A vízen gyorsan változnak az időjárási körülmények, és a hőérzet. Piszkos cipővel ne lépjen a fedélzetre, mert nehezen fogja eltávolítani a piszkot. Inkább vegye le cipőjét. Kemény talpú, tűsarkú cipő hajóra nem való. Új ruháit mossa ki, mielőtt a fedélzeten viselné, mert a festék beszínezheti hajója fehér anyagait.

Tanácsos megterveznem hajós kirándulásomat?

Mindenképpen. Ha a Dunán, az Adrián vagy akár a Balatonon készül hajójával túrát tenni, előzetesen minden esetben tervezze meg útvonalát, szerezzen be megfelelő térképet, útikönyvet. A hajózási terv legalább fejben történő elkészítése elengedhetetlen. A tervnek megfelelően kell hajója üzemanyag, víz esetlegese áram feltöltéséről gondoskodnia. Út hossz és útidő kalkulációjában mindig hagyjon biztonsági tartalékot.

Vontathatom hajómat saját gépkocsimmal?

Ahhoz hogy szabályosan vontathassa utánfutóján hajóját rendelkeznie kell E kategóriás jogosítvánnyal. Olyan gépkocsival vontathat, melynek megengedett legnagyobb össztömege megfelel a vontatni kívánt pótkocsi által támasztott feltételeknek. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamon gyakorolhatja a vontatást, de ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy önállóan közlekedjen pótkocsit vontatva. Mielőtt vontatmánnyal útnak indul mindenképp áldozzon időt arra, hogy gyakorolja a vontatást, a pótkocsival történő manőverezést, tolatást. Ne feledje, hogy a pótkocsi is önálló jármű, melyen indulás előtt autójához hasonlóan el kell végeznie a megfelelő biztonsági ellenőrzéseket, és magánál kell tartania a pótkocsi dokumentumait is.

Magam tegyem vízre vízre hajómat?

Csak akkor válassza a gépkocsival rámpán történő vízre bocsájtást, ha más mód erre nem kínálkozik, ha gépkocsija paraméterei megfelelőek erre, illetve ha érez magában a manőver végrehajtására megfelelő tudást, képességet. Egymaga soha ne kezdjen ilyen műveletbe, mindig legalább egy segítővel hajtsa végre a hajó vízre tételét és kiemelését. Egyikük tolasson a vízbe, maradjon a gépkocsiban. Másikuk engedje le a hajót a pótkocsiról, illetve csörlőzze fel arra azt. Vízbe tolatás előtt húzza szét a vontató és az utánfutó közti elektromos csatlakozót. Érdemes várni néhány percet, hogy a világítás felhevült izzói lehűlhessenek. A meleg izzók könnyen elrepednek a hideg víz hatására. Addig ne oldja le az orrcsörlőt, amíg az utánfutó nincs a vízben. A hajómotor legyen feltrimmelve leeresztés és kihúzás közben. A fenékdugót ne felejtse el ellenőrizni.

Fontos figyelemmel kísérnem az időjárás előrejelzéseket?

Igen, fontos. Hajókirándulása előtt minden esetben nézzen utána annak, hogy megfelelő időjárás lesz-e útja ideje alatt. A vízen az időjárás gyorsan megváltozhat, tisztelje az elemek erejét.

Mire figyeljek Kikötésnél?

Fontos, hogy folyó vízben mindig folyás illetve szél iránnyal, szemben haladva közelítse meg a partot, kikötőhelyet. Kikötésnél óvatosan de magabiztosan cselekedjünk. Megkönnyíthetjük a dolgot, ha a part megközelítésének útját előre eltervezzük és felkészülünk a váratlan eseményekre is. Érdemes a motor trimmelést feljebb állítani a sérülések elkerülése érdekében. Alacsony vízszintnél, homokzátonynál történő manőverezésnél ügyeljen arra, hogy a motor ne szippantson homokot és szemetet, mert ez komoly kárt okozhat. Ilyenkor trimmeljen fel, így a hajó szabadon lebeghet, és könnyedén el mozdíthatja mélyebb vizek felé.

Behajózhatok, horgonyozhatok ott ahol alacsony a vízmélység?

Igen, megfelelő körültekintéssel. Ha ártérben, egy homokzátonynál vagy sekély vízben horgonyoz, ellenőrizze gyakran a hajó mélységmérőjét. Ilyen területre behajózás esetén trimmeljen feljebb a sérülések elkerülése érdekében, és ügyeljen arra, hogy a motor ne szippantson homokot és szemetet, mert ez komoly kárt okozhat.

Mit tegyek ha erős hullámzású területre érek?

Mikor hajójával sima vízről nagy sebességgel beérkezik hullámos övezetbe, vegye vissza a gázkar állását, a hajót teljesen síkba kell hozni úgy, hogy a hajó orra leereszkedjen. Utána annyi gázt adjon, hogy elég legyen átkormányozni a hajót a nagyobb hullámokon. Soha ne vegye le a gázt hirtelen, mert az orr hirtelen ereszkedése miatt a hajó nekiütközhet egy nagyobb hullámnak.

Hogyan húzhatok szabályosan és biztonságosan wakeboardot, vízisít?

Wakebordozni, vízisíelni csak erre kijelölt vízterületeken, folyószakaszokon szabad. Önön, a vezetőn kívül legalább egy segítő legyen minden esetben a vizisíelőt vontató hajón, aki a síelőt szemmel tartja. A hajó forgalom figyelemmel kísérése az Ön feladata. Ne feledje, az Ön által vontatott síelő élete az Ön kezében van. Használhatom horgonyzáskor a hajó elektromos rendszereit, rádiót, hűtőt, zuhanyt?

Igen, de tartsa szem előtt, hogy megfelelő akkumulátor töltöttség szükséges ahhoz, hogy hajójának motorja beinduljon. Horgonyzás, fürdőzés közben a rádió, hűtőgép, világítás lemerítheti akkumulátorát, így hajója üzemképtelenné válhat. Ne feledje, hajójának motorját az akkumulátor energiája képes elindítani, más mód erre nincsen.

Miért hasznos a gázkar mellett található biztonsági kioldó használata?

A hajó gázkarján található biztonsági gyújtás kioldó leállítja a hajó motorját abban az esetben, ha a vezető valamilyen okból kiesik üléséből, illetve a hajóból. Ehhez a kapcsoló kioldó vezetékét a vezető ruházatához, mellényéhez, kezéhez kell rögzíteni. Indításnál ennek a kapcsolónak a bekapcsolt állásáról, és a gázkar semleges állásáról feltétlenül győződjön meg.

Tényleg fontos megosztanom parton maradókkal hajókirándulásom idő és útvonaltervét?

Igen, minden esetben gondoskodjon róla, hogy minden esetben ha Ön hajóútra készül, legyen olyan parton maradó személy, aki tisztában van útitervével, visszaérkezésének tervezett idejével, annak érdekében, hogy ha a megadott időben nem térnének vissza útjáról értesíthesse a partőrséget, vagy hajózási hatóságot az Önökkel kapcsolatos információk birtokában. Nagyon fontos, hogy amint biztonságban partot érnek, ezt azonnal tudassa velük.