Hasznos információk

Mi a A BAYLINER-nél nem csak egyszerűen hajókat építünk, a hajók, a hajózás szenvedélyes szeretete határozza meg életünket.

Összegyűjtöttünk Önnek néhány hasznos tanácsot, információt melynek hasznát veheti hajós időtöltése során. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Ön minél jobban, és magabiztosabban érezze magát hajóján.Mi a A BAYLINER-nél nem csak egyszerűen hajókat építünk, a hajók, a hajózás szenvedélyes szeretete határozza meg életünket. Összegyűjtöttünk Önnek néhány hasznos tanácsot, információt melynek hasznát veheti hajós időtöltése során. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Ön minél jobban, és magabiztosabban érezze magát hajóján.

NE FŐJÖN MEG EGY TIKKASZTÓ NYÁRI NAPON

Alig várjuk, hogy itt legyen a nyár, kisüssön a nap, kihajózhassunk a barátainkkal. Feltöltjük a tankot és az éléskamrát. Kihajózunk. A szél lobogtatja hajunkat, nagyon élvezzük a kiruccanást. Ebédidő. A nap hétágra süt. Végignézünk magunkon és most látjuk csak, bőrünk égő piros. Gondoljuk, oké, semmi gond, kinyitjuk a napernyőt. Egy órával később nyomást kezdünk érezni a gyomrunkban, a lábunkban és már nincs kedvünk fürdeni. Még később már izzadunk, rettenetesen fáj a fejünk, hányingerünk van és szédülünk. Napszúrást kaptunk.Különösen figyeljünk oda a gyerekekre!

EGYEDÜL HAJÓKÁZNI NEM VESZÉLYTELEN

Eldöntötte, hogy szeretne egy kicsit egyedül kikapcsolódni gyönyörű Bayliner hajóján, kiválaszt egy gyönyörű napsütéses napot és elindul, hogy felfedezze a világot. Igen ám, de ahogy otthon is sokszor előfordul, váratlan esemény következik be pl. felfedezi, hogy kevés a benzin. Most mit csinál, itt a nyílt vízen? Senki sem tud segíteni és nincs rádiókapcsolata sem. Tud valaki arról, hogy Ön a vízen van? Tudja valaki, hogy Ön hajókázik? Ha egyedül indul neki mindig legyen egy kapcsolattartó aki tudja merre hajózik.
Különbség van aközött, hogy csak egy pár órát tölt a vízen vagy egész éjszaka a hajón kíván tartózkodni. Értesítse ismerősét vagy szomszédját, ha hajózni kíván, és tájékoztassa arról, mikor szándékozik kikötni. Ez egy nagyon egyszerű, de a biztonságos hajózás szempontjából lényeges feladat. Írjon feljegyzést a hajójának típusáról és regisztrációs számáról otthon, így hanem érne haza, segítséget tudnak küldeni Önhöz.
Egy pár órás segítségre való várakozás biztonságosabb, mint egész éjszaka egyedül lenni a vízen.

EMBER A VÍZBEN

Minden kezdő és haladó hajósnak ki kell dolgoznia egy arra vonatkozó megoldási tervet, illetve megelőzési tervet, hogy mi történik akkor, ha valaki a hajóról a vízbe esik.
Induláskor a hajón tartózkodókat tájékoztassa az ezzel kapcsolatos teendőkről. Bárki kieshet a hajóból! Ilyen bármikor előfordulhat, az, hogy eddig még nem fordult elő Önnel, az nem azt jelenti, hogy nem is fog. Dolgozza ki az erre vonatkozó megelőzési tervét és a vízbe esett ember kimentésének módját.

A GYÚLÉKONY ANYAGOKAT VÉDJE A NAPTÓL

A napfény és a nap melege ösztönzi a hajósokat és a vízimádókat, hogy hajóra szálljanak és útnak induljanak. Meg kell tanulnia miként kezeli a gyúlékony anyagokat hajóján. Tartalék üzemanyagot óvja a nap melegétől, és a felmelegedéstől. Tartsa be a tankolásra vonatkozó előírásokat, ezzel megelőzheti a baleseteket. A tűzoltókészülék midig legyen hajóján, sajátítsa el használatát. Legyen óvatos a tankolással, a benzin nagyon veszélyes és a víz nem segít a bajban!

LEGYEN ELŐVIGYÁZATOS AZ ALKOHOLFOGYASZTÁSSAL, GYÓGYSZEREKKEL

Ne gondolja hogy a hajóvezetés kisebb koncentrációt és odafigyelést igényel mint egy autó vezetése. Soha ne üljön hajója vezető ülésébe alkohol vagy más tudatmódosító szer fogyasztása után, hatása alatt. Sok gyógyszer is károsan hat koncentráló képességére, figyelmére. Fogadja meg ezeket a tanácsokat, ne kockáztasson, ne veszélyeztesse saját maga és mások testi épségét. Ne feledje azt sem hogy e tanácsok be nem tartása súlyos szabálysértés!

MEGFELELŐ HAJÓZÁSI ISMERETTEL BIZTONSÁGGAL SZÁLLHAT VÍZRE

Ahhoz hogy Ön megszerezze a kishajó vezetői engedélyét, és szert tegyen a megfelelő hajózási alapismeretekre részt kell vennie egy, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott tanfolyamon, ahol az oktatás hatályos hajózási törvények és rendeletek alapján folyik, szakmailag felkészült oktatókkal. A tanfolyamokon bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét, orvosilag alkalmas hajóvezetésére, legalább 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A megszerzett jogosítvány Európa összes folyó és állóvizére érvényes 20 méter hajóhosszig maximum 12 fő befogadó képességű hajókon, motorteljesítménytől függetlenül. Több, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott és tansegédletté nyilvánított könyv is beszerezhető, amely tartalmazza a kisgéphajó vizsgára való felkészüléshez szükséges valamennyi ismeretet. Ezen túlmenően a már jogosítvánnyal rendelkezőknek is hasznos információt tartalmaz. Ezért ajánljuk nemcsak a vizsgára készülőknek, hanem a gyakorlott hajóvezetőknek is.

SOHA NE HAGYJA EL AZ INDULÁS ELŐTTI ELLENŐRZÉSEKET

Hosszú listát lehetne összeállítani arról, hogy milyen biztonsági követelményeknek kell megfelelnie hajójának ahhoz, hogy nyugodtan vízre szállhasson. Indulás előtt minden esetben ellenőrizze hajóján minimálisan a következőket:
– test sértetlensége, fenékdugó helyén van -e
– akkumulátor állapota, megfelelő indítás
– kormányberendezés akadálytalan működése
– propeller sértetlensége
– motoron folyadék szivárgás, elszabadult cső, kábel
– műszerek működőképessége
– ülések rögzítettsége
– üzemanyag megfelelő szintje
– motor szervó és trim olajszintek
– világítás, fények
Ezek mellett minden esetben indulás előtt ellenőrizze a kötelező felszerelések meglétét és megfelelő állapotát, a hajó vezetéséhez szükséges okmányai és a hajó okmányai meglétét.

HAJÓJÁNAK KARBANTARTÁSA LÉTFONTOSSÁGÚ

Ahhoz, hogy az Ön BAYLINER  hajója folyamatosan rendelkezésére álljon, és gondtalan biztonságos hajózás élményét nyújthassa elengedhetetlen, hogy hajója megfelelő karbantartásban részesüljön, és megfelelő üzembiztonsági átvizsgálásokon essen át. A szezon előtti tavaszi üzembe helyezés elengedhetetlen a biztonságos hajó üzemeltetéshez, a szezon végi átvizsgálás, téliesítés pedig a hajó állagának megóvásához. Ne feledkezzen meg a gyári előírások szerinti, üzemóra számhoz kötött szervizekről sem. Forduljon bizalommal Márkaszervizünkhöz, jól képzett szakemberekkel, gyári technológiával és háttértámogatással, megbízható minőséggel, és eredeti Bayliner és Mercruiser alkatrészekkel várjuk Önt. Hajója nálunk mindent megkap, amire szüksége lehet: a BAYLINER és MERCRUISER által fejlesztett eszközökkel, valamint a legmodernebb komputeres diagnosztikai rendszerrel nincs az a hiba, amit ne vennénk észre, és ne tudnánk elhárítani.

NE FELEDJE, MI ISMERJÜK A LEGJOBBAN BAYLINER –ÉT.